Aanvullend adviseren voor het behoud van biodiversiteit

30 april 2024

Wanneer het gaat om het verlenen van kapvergunningen door Gemeente Eindhoven heeft het Trefpunt een adviserende rol in dat proces. Bij een aanvraag in het Centrum en Schuttersbosch, bij monumentale bomen en aanvragen van meer dan tien bomen vragen zij ons advies. Vooropgesteld kappen we het liefst zo min mogelijk bomen, maar soms kan het echt niet anders. In dat geval geven we graag nog wat extra aanvullend advies of aanbevelingen.

Aanvullend adviseren voor het behoud van biodiversiteit

Aandacht voor flora en fauna

Bij het behandelen van kapaanvragen kijken we niet alleen naar de reden van een kapaanvraag, maar ook naar het behouden van het ecologisch evenwicht en de biodiversiteit in de stad. Dit betekent dat er aandacht besteed wordt aan het behouden van habitats voor flora en fauna en het minimaliseren van verstoringen van het ecosysteem. Om die reden kijken we naar de aanwezigheid van bijvoorbeeld vleermuizen, en of de kap wel echt nodig is. In het geval van wandel of fietspaden lukt het ons wel eens om deze een stukje te verleggen, met boombehoud als gevolg.

 

Inheemse compensatie

Bijna altijd is het verplicht om een gekapte boom te compenseren. Het kiezen voor een (mix) van inheemse soorten is dan heel belangrijk. Inheemse bomen zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en bieden habitats en voedselbronnen voor inheemse fauna. Door te kiezen voor inheemse boomsoorten in herplantingsplannen, kunnen we de natuurlijke balans en diversiteit in het ecosysteem behouden. We doen vaak een voorzetje, of we verwijzen naar de 40 van 040, om ook particulieren met minder groenkennis te stimuleren om voor inheemse planten en bomen te kiezen.

 

De juiste boom voor de juiste plek

We vinden het ook belangrijk om te kijken naar de herplantingsplek. In het verleden is dat op veel plekken in Eindhoven niet gedaan; met grote gevolgen. Een jonge boom past vaak overal, maar blijft lang niet altijd klein. Met als gevolg een kapaanvraag van een boom die nog maar 20 jaar geleden werd geplant, en nu al zijn plekje is ontgroeid. We geven vaak vrijblijvend advies voor een duurzame herplant. Is er weinig plek? Dan kan het zomaar zijn dat we liever een mooie heester of een kleiner fruitboompje als compensatie zien. We doen er alles aan om wortelopdruk en overlast en daarmee onnodige kap te voorkomen.

 

Een extraatje voor de bodem

Tot slot kijken we ook graag waar een situatie zich voor leent. Soms is er veel ruimte, en kan een eigenaar er bijvoorbeeld voor kiezen om dood hout in de tuin te laten liggen. Het dode hout biedt voedsel voor vele insecten en daarmee een voederplaats voor vogels. Gemeente Eindhoven past dit op enkele plaatsen ook al toe in de openbare ruimte, dus waarom niet in de tuin als er voldoende plaats is?

 

Foto; door Bea Straver, tijdens een noodkap op de Bosfazant in 2018. Zij hadden de Kastanjebloedingsziekte.