Licht op rood, licht op groen

2 mei 2024

Eindhoven staat voor een enorme groeiopgave. En, dat is niet de eerste keer in de geschiedenis van de stad, die wordt geprezen om zijn groen. Er is niet alleen van oudsher aandacht voor de aanleg van parken en plantsoenen in de stedelijke uitbreidingsgebieden, ook de drie zogenaamde groene wiggen spelen een belangrijke rol in het groene karakter van Eindhoven. Dit zijn de Genneper Parken, de Karpen en het Brainport Park met als recente aanwinst landgoed de Wielewaal.

Licht op rood, licht op groen

Deze groene zones werden in 1930 door planoloog Jo de Casseres al gevrijwaard van bebouwing. Bij de grote groeistuip die Eindhoven na de oorlog kende zijn de groene wiggen grotendeels gespaard en spelen inmiddels een belangrijke rol in het leefbaar houden van de stad. Het zijn populaire zones voor de Eindhovenaren, die er recreëren en ontspannen, maar ze zijn ook vanuit ecologisch oogpunt van groot belang.

De huidige groei van de stad zet niet alleen deze groene gebieden onder druk, maar dwingt ook tot een herbezinning op de impact van het groen in de gebouwde omgeving. Het besef dringt door dat, ondanks het sterk toenemende aantal inwoners, de bestaande groene structuren moeten worden beschermd en versterkt, zowel in het centrum, in de woonwijken als in buitengebieden. Maar hoe gaan ecologie, cultuurhistorie en verdichting samen? Die vraag staat centraal tijdens drie avondbijeenkomsten in Natlab. Deze worden georganiseerd door Trefpunt Groen Eindhoven, Architectuurcentrum Eindhoven, de Henri Van Abbe Stichting en Biotope City. De bijeenkomsten zijn gepland op: donderdag 19 september, donderdag 26 september, donderdag 3 oktober 2024. Meer info volgt…